Graspiepertuin

Een veelzijdige tuin met respect voor plant en dier

Acer campestre

Synoniem: Spaanse aak

Familie: Sapindaceae

Oorsprong: Inheems


Beschrijving:

Spaanse aak is gevoelig aan verwelkingsziekte veroorzaakt door de schimmel Verticillium dahliae. In de Graspiepertuin hebben we daar nauwelijks last van doordat Heermoes in de buurt aanwezig is. Heermoes wordt volgens ons ten onrechte beschouwd als onkruid. We zullen dan ook deze schimmelwerende plant niet systematisch uittrekken. Slechts als er overwoekering dreigt, zullen wij tussenkomen, en dan nog enkel met mondjesmaat.


  

Alchemilla mollis

Synoniem: Vrouwenmantel

Familie: Rosaceae

Oorsprong: Karpaten


Beschrijving:

Vrouwenmantel is op zijn mooist als het licht geregend heeft. Dan blijven de regendruppels als parels op het gekarteld blad liggen.


  

Armeria maritima alba

Synoniem: Engels gras

Familie: Plumbaginaceae

Oorsprong: Noordwest-Europa en Zuid-Amerika


Beschrijving:

Dit “Strandkruid” groeit van nature op ziltige, zandige gronden aan de kusten van streken met een gematigd zeeklimaat. In de Graspiepertuin werd de natuurlijke omgeving van de plant min of meer nagebootst. Engels gras vervangt geen gras, in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden. Toch is het een goede bodembedekker die elk jaar opnieuw in de lente zorgt voor een tof bloemenfestijn.


  

Astrantia major ‘Roma’

Synoniem: Zeeuws knoopje

Familie: Apiaceae

Oorsprong: Cultivar


Beschrijving:

Deze cultivar doet het uitermate goed in de boomrijke Graspiepertuin. De humusrijke, vochtige bodem is voldoende beschaduwd, terwijl voldoende afstand wordt gehouden tot de wortels van naburige bomen. De Astrantia major ‘Roma’ kent in tegenstelling tot de oorspronkelijke bosplant een lange bloeitijd, mits de natuurlijke habitat van de plant in acht wordt genomen.


  

Chamaerops exelsa (Trachycarpus fortunei)

Synoniem: Palmboom

Familie: Arecaceae

Oorsprong: China


Beschrijving:

Deze palmboom, geschikt voor ons klimaat, werd in 2007 als jonge boom in de Graspiepertuin geplant. Hij overleefde temperaturen tot – 20°C dank zij beschutting en voedzame grond. Op de foto, genomen in het voorjaar 2017,  zijn de oranjegele bloeiwijzen te zien.


  

Clematis ‘Omoshiro’

Synoniem: Bosrank 'Omoshiro'

Familie: Ranunculaceae

Oorsprong: Japan


Beschrijving:

Deze opvallende Clematis met grote, witroze bloemen, die een fijne donkerroze rand vertoont aan de bloemblaadjes, kan een hoogte bereiken van 3 m. In 2010 werd dit exemplaar aangeplant in de Graspiepertuin. Sindsdien bloeit de plant elk jaar van mei tot september.


  

Cleome hassleriana

Synoniem: Kattensnor

Familie: Cleomaceae

Oorsprong: Wereldwijd


Beschrijving:

Weliswaar is kattensnor een eenjarige tuinplant, maar doordat de plant zich ter plaatse uitzaait, kan men gemakkelijk elk jaar opnieuw genieten van een prachtige zomer- en herfstbloei.


  

Cotinus coggrygia ‘Royal Purple’

Synoniem: Pruikenboom

Familie: Anacardiaceae

Oorsprong: Verre Oosten


Beschrijving:

Cotinus Royal Purple mag er zijn omwille van zijn opvallende herfstkleur. De jonge struik vraagt wel wat aandacht op gebied van snoei. Van zodra men tevreden is over de vorm, kan men het snoeien achterwege laten. De bloeiwijze lijkt op een pruik, vandaar de naam “Pruikenboom”.


  

Dianthus caryophyllus

Synoniem: Anjer

Familie: Caryophyllaceae

Oorsprong: Frankrijk


Beschrijving:

Deze plant is een goede bodembedekker op voorwaarde dat de grond niet zuur is en niet overbemest wordt. In mei en juni beloont hij onze zorg met prachtige bloemen in meerdere kleuren.


  

Dichromena colorata

Synoniem: Sterrengras

Familie: Cyperaceae

Oorsprong: Noord-Amerika


Beschrijving:

Dichromena houdt van zon, maar ook van een vochtige bodem. Daarom hebben we een open plaats uitgezocht in de tuin in de omgeving van grote stenen, waartussen de grond praktisch nooit uitdroogt. De natuurlijke omgeving van dit sterrengras is een onder water gelopen moeras, maar dit konden we moeilijk nabootsen in de tuin … .  

Escallonia ‘Donard Seedling’

Synoniem: Escallonia

Familie: Escalloniaceae

Oorsprong: Zuid-Amerika


Beschrijving:

In de Graspiepertuin werd Donard Seedling met opzet als haag aangeplant op een redelijk vochtige en beschutte plaats. Het resultaat is een immergroene afscheiding die ondanks krachtige snoei toch elk jaar opnieuw bloei laat zien van juni tot augustus.


  

Euphorbia amygdaloides ‘Robbiae’

Synoniem: Amandelwolfsmelk

Familie: Euphorbiaceae

Oorsprong: Europa en Klein-Azië


Beschrijving:

Deze Euphorbia bloeit elk jaar opnieuw in de late lente en in de zomer. In het verleden hebben we weleens luizen gehad op de plant, maar door een goede verzorging – waaronder toevoegen van wat kalk in de bodem – is de weerstand tegen ziekte toegenomen. Wolfsmelk is giftig, dus opgelet met jonge kinderen in de buurt.


  

Fritillaria Meleagris

Synoniem: Kievitsbloem

Familie: Liliaceae

Oorsprong: Europa (veengronden)


Beschrijving:

Dit bolgewas werd voor het eerst in de Graspiepertuin geplant in 2010. Sindsdien kom je de spectaculaire bloemen van de kievitsbloem hier en daar tegen in allerlei kleuren. Een echte topper!


  

Gunnera manicata

Synoniem: Mammoetblad

Familie: Gunneraceae

Oorsprong: Brazilië


Beschrijving:

Deze Gunnera doet het goed in onze streken, maar vraagt toch wat zorg. Vooral bij aanhoudende droogte moet de plant voldoende extra water krijgen. Bij overvloedige blootstelling aan de zon kunnen de bladeren verbranden, en bij late nachtvorst kunnen ze bevriezen. In de Graspiepertuin staan twee Gunnera’s. Hun grote bladeren stralen rust uit en dragen aldus bij tot ons welzijn.


  

Helleborus orientalis

Synoniem: Lenteroos

Familie: Ranunculaceae

Oorsprong: Klein-Azië


Beschrijving:

Helleborus verzekert bloei in de Graspiepertuin van december tot april. In combinatie met kleine varensoorten ontstaat een apart schouwspel, dat ons in alle seizoenen kan bekoren.